İZMİR’DE GAZİ KARS’IN KURTULUŞUNUN 106. YILI BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANDI: “TARİHE VEFA, BUGÜNE SORUMLULUK, GELECEĞE UMUT” « demokrat izmir

2 Kasım 2026 - 22:25

İZMİR’DE GAZİ KARS’IN KURTULUŞUNUN 106. YILI BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANDI: “TARİHE VEFA, BUGÜNE SORUMLULUK, GELECEĞE UMUT”

Cumhuriyet Duruşu
İZMİR’DE GAZİ KARS’IN KURTULUŞUNUN 106. YILI BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANDI: “TARİHE VEFA, BUGÜNE SORUMLULUK, GELECEĞE UMUT”
Son Güncelleme :

02 Kasım 2026 - 14:52

Gazi Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 106. yıl dönümü, İzmir’de faaliyet gösteren Kars dernekleri ve federasyonlarının düzenlediği geniş katılımlı programlarla büyük bir gurur, onur ve heyecan içerisinde kutlandı. Serhat Karslılar Dernekleri Federasyonu’nun organize ettiği anma ve kutlama programı; siyaset, bürokrasi, sivil toplum ve iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi.

Salondaki coşkulu kalabalık, 30 Ekim 1920’de Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun sevincini yaşarken; aynı günün yıl dönümüne denk gelen ve 30 Ekim 2020’de İzmir’de meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşları da anarak hem zafer gururunu hem de hüzünü bir arada paylaştı.

Bora Koçu: “Doğduğumuz Yere Vefa, Doyduğumuz Yere Hizmet”
Programın açılış ve selamlama konuşmasını gerçekleştiren Serhat Karslılar Dernekleri Federasyonu Başkanı Bora Koçu, sivil toplumun gücüne ve hemşehri dayanışmasına dikkat çekti.

Kars’ın kurtuluşunun yalnızca bir şehrin değil, milletin bağımsızlık kararlılığının simgesi olduğunu belirten Koçu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Tarihe vefa, bugüne sorumluluk, geleceğe umut… 30 Ekim 1920’de Gazi Kars’ın kurtuluşunun gururunu yaşarken, 30 Ekim 2020’de İzmir’de meydana gelen acı depremi de unutmadık. Hem kurtuluşun sevincini hem de şehitlerimizin ve deprem kurbanlarımızın hatırasını aynı günün anlamı içerisinde anıyoruz. Güçlü bir sivil toplum; iş insanları, hukukçular, mühendisler ve hemşehrilerimizin ortak aklıyla oluşur. Bizim anlayışımız nettir: Doğduğumuz yer olan Kars’a vefa, doyduğumuz yer olan İzmir’e hizmet.”

Koçu ayrıca, federasyon çatısı altında İzkender Derneği’ni de bünyelerine katarak inşaat mühendisi Cem Şeker, avukatlar ve mali müşavirlerle yapıyı daha da güçlendirdiklerini müjdeledi.

Sıtkı Ulu: “Ege KAI DER Olarak Kültürel Mirasımızı Yaşatıyoruz”
Çiğli KAI Dernek Başkanı Sıtkı Ulu, konuşmasında Kars’ın tarihi ve kültürel zenginliğine vurgu yaparak genç kuşaklara aktarılacak mirasın önemine değindi:

“30 Ekim 1920, vatanına ve bayrağına sahip çıkan bir halkın kararlılık simgesidir. Kars; âşıklarıyla, halk oyunlarıyla ve kardeşlik anlayışıyla Anadolu’nun en kıymetli şehirlerinden biridir. Bizler İzmir’de yaşayan Kars, Ardahan ve Iğdırlılar olarak bu kültürü yaşatmayı borç biliyoruz. EGE KAI DER olarak doğduğumuz memlekete vefa, doyduğumuz İzmir’e hizmet anlayışıyla çalışmaya devam edeceğiz.”

Ulu, geceye sazları ve sözleriyle değer katan âşıklar Nevruz Ali Çiçek ve Mehmet Divanoğlu ile ev sahipliği yapan Karşıyaka Belediyesi ve Sancar Maruflu STK Yerleşkesi yönetimine teşekkürlerini iletti.

Murtaza Karaçanta: “28 Ekim’de Başlayan Mücadele 30 Ekim’de Zaferle Taçlandı”
Kars’ın kurtuluşunun Doğu Cephesi’ndeki ve Cumhuriyet’in kuruluşundaki stratejik rolüne dikkat çeken Kars Önceki Dönem Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, tarihi süreci ve kültürel birlikteliği şu sözlerle aktardı:

“Kafkasların kilidi olan memleketimiz, 43 yıllık esaret süresince milli örf ve geleneklerinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir Paşa emrindeki kuvvetler 28 Ekim 1920’de harekete geçmiş ve 9. Kafkas Tümeni’nin şehre girmesiyle 30 Ekim’de Kars düşman işgalinden kurtarılmıştır. Yüzbaşı Abdurrahman Bey’in Kars Kalesi’ne bayrağımızı ‘Besmele-i şerif’ ile çekmesiyle esaret zincirleri kırılmıştır.”

Karaçanta konuşmasında, çocuklara verilen eğitimin diploma kadar ahlak ve vicdanla da pekiştirilmesi gerektiğinin altını çizerek; Türk’ü, Kürt’ü, Terekemesi ve Azerbaycan Türk’ü ile asırlardır süren kardeşlik ruhunun korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Veysel Şahin: “Bu Tarih Bir Milletin Bağımsızlık Destanıdır”
Kutlama programında söz alan MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Kars’ın zaferinin milli mücadeledeki tarihi yerine değinerek salona hitap etti:

“30 Ekim 1920’de Gazi Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunu büyük bir onurla kutluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, Kâzım Karabekir Paşa ve Halit Karsıalan Paşa’nın mücadelesiyle Kars özgürlüğüne kavuşmuştur. Unutmayalım ki bu tarih yalnızca bir şehrin kurtuluşu değil, bir milletin bağımsızlık azminin destanıdır. Ne mutlu Karslıyım diyene, ne mutlu Türk’üm diyene!”

Geniş Katılım ve Yoğun İlgi
İzmir’deki hemşehrileri buluşturan etkinliğe; Zafer Partisi İzmir İl Başkan Vekili Tan Yerdelen, Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Arda Tatlı, Liman Eski Bölge Müdürü Turan Yalçın, çok sayıda sivil toplum kuruluşu başkanı, bürokratlar, iş insanları ve sanatçılar katıldı.

Anma ve kutlama programı, Kars’ın tarihi şairi Çıldırlı Âşık Şenlik’in “Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana” mısralarının hatırlatılması, yapılan dualar ve ozanların söylediği kahramanlık türküleriyle son buldu.

29 Ekim

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.